HomeReceptySilvestr už nikdy nebude jako dřív: šampaňské bylo odsunuto na pokraj úplného...

Silvestr už nikdy nebude jako dřív: šampaňské bylo odsunuto na pokraj úplného zániku

Do roku 2050 by mohlo pravé šampaňské vyráběné z hroznů chardonnay, pinot meunier a pinot noir zcela vymizet.

Podle vědců jsou tyto tři odrůdy v důsledku klimatických změn a globálního oteplování na pokraji vyhynutí.

K tomuto závěru dospěli odborníci po analýze toho, jak se změní teplota vzduchu v oblastech, kde se nacházejí vinařství vyrábějící šampaňské a další šumivá vína.Mezi ně patří i legendární francouzský region Champagne.

Šampaňské, které si mnoho lidí spojuje s oslavami Nového roku, navíc potřebuje teplé slunečné dny, aby vytvořilo bohatost, a chladné noci, aby se rozvinula kyselinka, která vytváří osvěžující chuť.

Nápoj potřebuje ke svému zrání také určité povětrnostní podmínky.

Foto: Natalya Loginova/Russian Look/Global Look Press.

Se změnou klimatu na naší planetě se však letní dny stávají příliš horkými a chladné noci téměř neexistují, píše CNN s odvoláním na startup ClimateAi.

Dříve lékaři říkali, kolik skleniček šampaňského můžete vypít na Silvestra, abyste se 1. ledna vyhnuli kocovině.

Ženám se doporučuje, aby nevypily více než dvě skleničky.Pro muže jsou omezení o něco méně přísná, mají povoleny tři skleničky.

Martina Polanova
Martina Polanovahttps://restauracenanadrazi.cz/martina-polanova/
Dobrý den. Jmenuji se Martina a jsem autorkou tohoto úžasného příspěvku. Možná je to o zahradničení, možná o jídle. Nebo je možná o životosprávě. Každopádně, když jsem se o něm dozvěděla, projela jsem si ho, vyzkoušela v praxi a napsala vám o něm. Milý čtenáři.
RELATED ARTICLES

3 COMMENTS

  1. Je smutné vidět, jak klimatické změny ohrožují tradiční výrobu pravého šampaňského. Doufejme, že se najdou způsoby, jak ochránit tyto vzácné odrůdy hroznů a zachovat chuť a kvalitu tohoto lahodného nápoje pro budoucí generace.

  2. Nemyslíte, že by vinaři mohli přijít s novými technologiemi nebo metodami, které by pomohly zachránit šampaňské před zánikem?

    • Ano, máte pravdu, JanaNovotná. Věřím, že vinaři budou muset aktivně hledat inovativní technologie a metody, které jim pomohou přizpůsobit se novým podmínkám a zachránit tradiční výrobu šampaňského. Doufejme, že společným úsilím a vědeckým pokroky budeme moci udržet tuto ceněnou tradici živou i pro budoucí generace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Am beliebtesten